Gesteund door fantastisch zonnig nazomerweer hielden we op het parkje aan de Pastorielaan onze tweede energiemarkt met Het Anker als uitvalsbasis en de entree en bar onder de partytent van de Oranjevereniging. Er heerste een gezellige sfeer waarin veel informatie kon worden uitgewisseld.

De opening werd door Noortje Kerkhof, voorzitter van de werkgroep elektrische deelauto’s “e-drivers”, verricht met een kort overzicht van de markt en het advies ons aan de coronaregels te houden. Daarna mocht Arnold Simons de linten doorknippen en kwam de eerste laadpaal van Zuidwolde onder applaus te voorschijn. Een Durabel-tasje dat ook tevoorschijn kwam werd aan wethouder Kristel Rutgers, die als burger met haar kinderen aanwezig was, overhandigd. Iedereen die zich inschreef kreeg overigens zo’n katoenen draagtasje met het Durabel-logo en enkele folders erin. De deelauto van MobiNoord / Mobiliteit VonOns werd daarna als eerste aan de laadpaal aangesloten.
Er waren verschillende elektrische auto’s aanwezig. Daarvoor bestond veel belangstelling. Onder de motorkap ziet het er toch heel anders uit dan bij een verbrandingsmotor. Hein Rumpt was gekomen met zijn Move Vigorous en zijn hybride velomobiel. Helaas kon de bijzondere Renault Twizy van Henk Reijsoo niet komen wegens een defecte accu. Er stonden twee elektrische Go-sharing scooters waarmee die middag met korting kon worden gereden.

Websites over elektrisch (deel)vervoer

Er stond een gezamenlijke stand van Durabel en energieleverancier Energie VanOns. Met een poster en twee flyers in het tasje werd duidelijk gemaakt dat je nooit zonnepanelen moet gaan huren, dat is alleen maar verlies. Koop NU zonnepanelen is het advies, als je een geschikt dak hebt: op het zuiden, maar ook op oost-west is geschikt! Waarom Nu? Omdat de salderings-subsidieregeling afgebouwd gaat worden. We hebben nu nog 2 jaar 100% saldering, daarna jaarlijks 9% minder. Dus winst gaan boeken door nu panelen te kopen.

Daarom komen Durabel en Solar Expert Jansen uit Uithuizen met een aanbieding: als je vóór eind 2020 via Durabel zonnepanelen koopt krijg je een waardebon van 5% van de zonnepanelen-factuur om die bij Jansen Expert in Uithuizen te besteden voor bv een inductiekookplaat.

Poster “investeer NU in zonnepanelen”
Folder “investeer NU in zonnepanelen”

Geld lenen voor zonnepanelen is ook heel goed mogelijk met de huidige lage rente, uitgebreide informatie staat op deze website.

Folder over geldleningen

Dirk Kurstjens (docent Hanzehogeschool), Alexandra Das (gemeente Het Hogeland) en Robert Stiekema (ACS Building Systems) bemanden een stand over aardgasvrij Zuidwolde. Zij waren vrijwel continu in gesprek met bezoekers. De vraag die leeft is hoe onze oude vrijstaande woningen het beste van het gas af kunnen. Met sensoren kunnen woningen en hun bewoners worden gemonitord waardoor per huis maatwerk kan worden geleverd om aardgasvrij te worden en/of aan een laagtemperatuur warmtenet kan worden gekoppeld. Sietsema Bouw uit Uithuizen was ook aanwezig met isolatie en bouwmateriaal. In het traject naar aardgasvrij Zuidwolde is nog veel voorlichting en contact met aannemers met bouwfysisch inzicht nodig om de juiste investeringen te doen.

Websites over technieken om slim aardgasvrij te worden

Verslagen over de energiemarkt in de Ommelander Courant en de Noorderkrant.

Film impressie energiemarkt