Het winternummer van Boeskoolnijs brengt o.a. een interview met enkele mensen die de Proeftuin Aardgasvrij Zuidwolde hebben opgesteld: Alexandra Das (duurzaamheidsambtenaar gemeente Het Hogeland), Dirk Kurstjens (docent werktuigbouwkunde Hanzehogeschool), Jantine Koppert (GrEK=Groninger EnergieKoepel) en Arnold Simons (Ec Durabel).
De proeftuin heeft de gemeente een rijksbijdrage van 4 miljoen opgeleverd. Dit is een flink startbedrag waarmee Zuidwolde in 8 jaar tijd aardgasvrij gemaakt moet gaan worden. Via aanvullende subsidies, leningen en eigen investeringen gaat het lukken het totale investering van zo’n 14 miljoen te vergaren. Daarmee is Zuidwolde zelfvoorzienend voor wat betreft zijn energiebehoefte!
Een mogelijke warmtebron voor Zuidwolde is het Boterdiep. De warmte die de zon in de zomer het water instraalt kan eruit worden gehaald. Dat is aquathermie, of TEO=Thermische Energie uit Oppervlaktewater. De warmte wordt onder de grond opgeslagen en er in de winter weer uitgehaald; dit is de seizoensopslag.

Klik hier: het artikel in Boeskoolnijs. Veel leesplezier!